×
 

Så här gör du för att ansöka till universitet och högskolor

Steg-för-steg guide för ansökan till universitet och högskola.

Så här gör du ansökan till universitet och högskola

  1. Skapa ett användarkonto på antagning.se
  2. Logga in på antagning.se
  3. Prioritera dina val och gör din ansökan
  4. Kontrollera om du behöver skicka in papper som styrker behörighet för urval.

Aktiveringskod till ditt konto

När du gör ett konto på antagning.se behöver du verifiera att du är du. Det görs genom att du får en aktiveringskod till din folkbokföringsadress efter att du skapat ett konto. Det är först efter att du verifierat dig med aktiveringskoden som du får tillgång till alla tjänster kring din anmälan. Till exempel meddelanden, kunna se betyg och att svara på antagningsbesked. Koden kommer på posten ett par dagar efter att du skapat ditt konto.

Välj och prioritera utbildningar

Välj de utbildningar som du tycker är spännande. Det spelar ingen roll om det är kurser eller hela program, du lägger allt i samma anmälan. Börja lägga till utbildningar redan när ansökan öppnar, du kan ändra fram till sista dagen. 

I ansökan gör du en prioritering av dina val. Allt som står längre ner på din ansökan stryks när du blir antagen till en plats och allt över kan sätta dig på en reservlista. Välj därför efter vad du helst vill, inte där du tror att du får en plats.

Skyddade personuppgifter

Du som har skyddade personuppgifter ska inte anmäla dig via internet utan skicka din anmälan per post till: 

UHR SGA 
Box 4030
171 04  Solna

Ansökan till högskola och universitet är allmänna handlingar. Det betyder att hela din ansökan och allt innehåll i den kan lämnas ut om någon frågar efter det. På antagning.se kan du begära att få skydd av dina personuppgifter om du har en sekretessmarkering eller beslut om kvarskrivning. Då måste du välja vilket skydd du vill ha. 

Funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning som kan påverka dina studier är det viktigt att du tar kontakt med lärosätet där du vill studera så tidigt som möjligt. Gärna redan när du gör din ansökan. Vid varje universitet och högskola finns en kontaktperson som är samordnare för studenter med funktionsnedsättning. 

Efter ansökan: kontrollera och komplettera

Du får e-post när det är dags att gå in på antagning.se och granska dina uppgifter. I kontrolluppgifterna finns information om din anmälan, registrerade meriter och de preliminära bedömningar som gjorts. Om något saknas ska du omgående skicka in kompletterande handlingar.

Du kan behöva komplettera din ansökan. Om du behöver komplettera kommer du få ett mail. Var noga med att också kontrollera skräpposten då och då. Ibland hamnar tyvärr även viktiga mail där. 

Deltar du nu i utbildning på gymnasienivå som avslutas efter sista anmälningsdag kan du komplettera din anmälan med betyg. Observera att det inte finns någon kompletteringstid för sommarkurserna. En del skolor är uppkopplade till nationella betygsdatabasen för gymnasiebetyg. Det betyder att man själv inte behöver skicka in betygen utan detta gör skolan. Kolla om din skola är uppkopplad här. 

Antagningsbesked

Du kommer få ditt antagningsbesked efter några månader. Om du ansökt till kurser som börjar i september får du antagningsbesked under sommaren till exempel. Se alla datum här. Du får dina besked via e-post. Du kan också logga in på antagning.se för att se ditt besked och tacka ja eller nej till en plats. 

Du kommer få ett första och ett andra antagningsbesked. I ditt antagningsbesked anges om du är antagen, reservplacerad eller struken till de utbildningar du sökt. Observera att reservnummer gäller inom varje urvalsgrupp och att ett lågt reservnummer inte är någon garanti för att du kommer att antas. Du måste svara ja för att behålla din plats.

Efter att du svarat får du ett andra antagningsbesked. Om du då blir antagen till något du tidigare var reserv till, kan du bli struken från alternativ längre ned i anmälan, även där du tidigare var antagen.

Om du har blivit antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av platsen är det viktigt att du lämnar återbud. På så sätt blir din plats tillgänglig för en annan sökande. Om du redan har registrerat dig på en utbildning ska du inte lämna återbud på Mina sidor. Kontakta istället institutionen.

Bra sidor för dig som vill studera på högskola eller universitet:

Antagning.se - Här ansöker du.

Studera.nu - Samlingsplats med information om högskolornas och universitetens utbildningar, Antagningsstatistik, länkar vidare till antagning.se. Även information om vad man bör tänka på om man vill studera utomlands mm.

Antagning.se - Räkna ut ditt snittbetyg

Bra sidor för dig som vill studera på yrkeshögskolan

(Observera att du inte anmäler dig via antagning.se. Hur din anmälan ser ut är olika från skola till skola och samma gäller för ansökningstiden).