×
 

Funderar du på att byta karriär?

Om du funderar på att sadla om och byta karriär finns det många saker som är lite svårt att ta reda på själv. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

Byta jobb eller till och med bransch

Är du just nu i ett läge där du funderar på att byta jobb eller till och med bransch? Det kan finnas olika anledningar till att tankar om att byta riktning dyker upp. Ibland är det påtvingat genom yttre faktorer som vi inte kan styra över. Det kan till exempel nedskärningar där du jobbar nu eller en pandemi som gör att du behöver byta bransch för att hitta ett jobb. Ibland är det frivilligt där du själv väljer att göra en förändring. Du kanske vill byta karriär och välja en helt ny riktning genom att byta yrke. Oavsett orsak kan det vara skönt att ha någon att prata med.

Byta karriär mitt i livet

Att byta karriär mitt i livet kan kännas både spännande och skrämmande. Men har du kommit fram till att det är dags för ett karriärbyte så är det sällan för sent. För att sadla om kan det behövas vissa insatser för att nå ditt mål. Kanske behöver du komplettera eller rent av skola om dig inom ett nytt område? Du behöver fundera på om insatserna som krävs är rimliga för att nå dit du vill. Här kan du läsa mer om vuxenutbildning.

När bör jag byta jobb eller yrke?

Det är helt individuellt när det är dags att byta jobb. Men vid indikationer på att du inte känner dig nöjd kan det vara läge att titta närmare på din situation. Ett sätt att få syn på vad som inte stämmer är att fundera över vad det är du saknar eller inte känner dig nöjd med. 

Genom att ställa dig själv de rätta frågorna kan du se vad som behöver förändras för att det ska bli bättre. Du behöver också tänka på vad som är bra och som fungerar nu så du inte tappar bort det vid ett byte. Det är viktigt att din nya situation blir bättre än den du har nu för att det ska bli hållbart. Här kan det vara en god idé att prata med någon, till exempel en vägledare för att få hjälp med att reflektera kring din situation och finna nya lösningar. 

Tips på frågor för att komma igång:

  • Vilka delar i min arbetssituation trivs jag inte med?
  • Vad saknar jag?
  • Vilka delar av min nuvarande arbetssituation trivs jag med?
  • Vad är mina styrkor?
  • När känns mitt arbete lustfyllt?
  • Är det en ny arbetsplats som jag söker eller är det ett annat yrke?

Om jag vill byta karriär, var ska jag börja?

När du kommit fram till att du vill byta jobb eller karriär behöver du ta reda på utbildningsmöjligheter och behörighetskrav. Kanske kan du söka till en utbildning direkt eller så behöver du komplettera. En syv kan hjälpa dig reda ut detta också.