När du går i nian är det dags att välja gymnasium. Först är det bra att veta vilka program som finns att söka. I Sverige finns arton nationella program som delas upp i högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Det finns sex stycken högskoleförberedande program och tolv yrkesprogram.
Alla gymnasieprogram är treåriga och du kan få grundläggande högskolebehörighet i alla program. Eftersom högskoleförberedande program är mer teoretiska kan du få med dig fler kurser som ger särskild behörighet till eftergymnasiala studier. En del kurser kan också vara bra att läsa för att få meritpoäng, en sorts bonuspoäng.
Förutom de nationella programmen så finns det även sex stycken riksrekryterande gymnasieprogram och fyra introduktionsprogram. De sex riksrekryterande gymnasieprogrammen är Sjöfartsprogrammet, Flygteknikutbildningen, Marinteknikutbildningen, Samiska samhällsprogrammet och Yrkesdansarutbildningen. Riksrekryterande program kan ha andra examensmål än de nationella programmen och är öppna för alla elever att söka oavsett var i Sverige du bor. Saknar du behörighet till ett nationellt program så kan du gå ett introduktionsprogram för att bli behörig till ett nationellt program eller för att få ett arbete.
Här är några tips på vad du ska tänka på och göra innan du väljer gymnasieskola:
Ganska direkt på höstterminen börjar gymnasieskolorna hålla i Öppna hus som är till för dig som går på högstadiet. Datum för Öppet hus hittar du på skolornas hemsidor. Det kan också finnas digitala öppna hus där du kan se skolan utan att besöka den. Du kan också prova hur det är att vara elev för en dag på skolan. Då får du uppleva atmosfären och prova på hur det verkligen är att gå på skolan.
Du kan också gå på olika gymnasiemässor. Dit kommer alla gymnasieskolor och presenterar sig samtidigt. Det är ett bra sätt att få en överblick över vad du har att välja på. Datum och plats för gymnasiemässor är olika beroende på var i landet du bor.
I början av vårterminen i nian får du göra en preliminär ansökan till de skolor och program du är mest intresserad av. Du söker i en rangordning så det du helst vill gå lägger du först i listan, det du näst helst vill gå lägger du som nummer två i listan och så vidare.
Vilket program du slutligen kommer in på beror på vilka betyg (meritvärde) du har från högstadiet. Vid den preliminära ansökan få du se vad du hade kommit in på om du sökt med betygen du har från höstterminen i nian. Det är en indikation på om du har möjlighet att komma in om dina betyg inte kommer förändras.
I april har du möjlighet att göra ett omval, då kan du ändra ordningen på dina val, lägga till eller ta bort val. Under den här perioden har många skolor också Öppet hus igen, så du kan besöka de skolor du kanske missat. Begränsa dig inte till för få val i din ansökan då du i så fall riskerar att stå utan gymnasieplats.
När du går ut nian får du ditt slutbetyg. I slutet av juni eller början av juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet. Om du kompletterat betygen på sommarskola bör du säkerställa vem som har ansvar för att lämna in dina kompletterade betyg.
De specifika datumen skiljer sig mellan kommuner och städer. Oftast kan du hitta viktiga datum på din regions hemsida för gymnasieantagning.
Du kan också se alla kommuners viktiga datum för gymnasievalet här.