×
 

Att välja gymnasium

Det är mycket att sätta sig in i inför gymnasievalet. Vilka program finns och vad passar just dig? Här får du lite information och tips inför ditt val.

Dags att söka gymnasium

När du går i nian är det dags att välja gymnasium. Först är det bra att veta vilka program som finns att söka. I Sverige finns arton nationella program som delas upp i högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Det finns sex stycken högskoleförberedande program och tolv yrkesprogram.

Alla gymnasieprogram är treåriga och du kan få grundläggande högskolebehörighet i alla program. Eftersom högskoleförberedande program är mer teoretiska kan du få med dig fler kurser som ger särskild behörighet till eftergymnasiala studier. En del kurser kan också vara bra att läsa för att få meritpoäng, en sorts bonuspoäng.

Förutom de nationella programmen så finns det även sex stycken riksrekryterande gymnasieprogram och fyra introduktionsprogram. De sex riksrekryterande gymnasieprogrammen är Sjöfartsprogrammet, Flygteknikutbildningen, Marinteknikutbildningen, Samiska samhällsprogrammet och Yrkesdansarutbildningen. Riksrekryterande program kan ha andra examensmål än de nationella programmen och är öppna för alla elever att söka oavsett var i Sverige du bor. Saknar du behörighet till ett nationellt program så kan du gå ett introduktionsprogram för att bli behörig till ett nationellt program eller för att få ett arbete.

Tips inför gymnasievalet

Här är några tips på vad du ska tänka på och göra innan du väljer gymnasieskola:

  1. Det är du som väljer. – Välj inte program och skola för att dina vänner väljer just det eller för att dina föräldrar tycker att du ska välja på ett visst sätt. Kanske känns det också som att du borde välja ett specifikt program eller en specifik skola. Strunta i det. Läs på om alla program, välj det du vill läsa och gå på magkänslan.
  2. Vad är viktigast: skolan eller programmet? – Är det miljön och atmosfären runt omkring dig som är viktig eller är det ämnena och behörigheten efteråt?
  3. Vad vill du göra direkt efter gymnasiet? – Vill du kunna jobba direkt efter studenten kanske du ska välja ett yrkesförberedande program. Vill du läsa vidare efter examen så finns det många spännande vidareutbildningar på yrkeshögskola som kräver kurser som bara finns på yrkesförberedande program. Du kan även läsa kurser för grundläggande behörighet till högskola på de yrkesförberedande programmen. Men är du mer intresserad av ett högskoleförberedande program och är fullt inställd på att studera vidare efter din gymnasieexamen så kanske det alternativet passar dig bättre.
  4. Besök Öppet hus på alla skolor du är intresserad av. De flesta skolor har också någon form av prova-på-dag där du får känna på hur det är att vara elev på skolan.
  5. Prova resvägen! Även om gymnasiet inte är en obligatorisk skolform så blir det obligatoriskt för dig att vara närvarande utifrån ditt schema så snart du tackat ja till en plats på skolan. Du kommer behöva ta dig till och från skolan nästan varje dag i tre år. Därför är det viktigt att du vet vad du ger dig in på i förväg.
  6. Ta hjälp av SYV! Genom att bolla dina funderingar kring gymnasievalet med en SYV så kan du få hjälp att sortera dina tankar och därefter göra ett välgrundat val utifrån dina drömmar och mål.

Hur går det till?

Ganska direkt på höstterminen börjar gymnasieskolorna hålla i Öppna hus som är till för dig som går på högstadiet. Datum för Öppet hus hittar du på skolornas hemsidor. Det kan också finnas digitala öppna hus där du kan se skolan utan att besöka den. Du kan också prova hur det är att vara elev för en dag på skolan. Då får du uppleva atmosfären och prova på hur det verkligen är att gå på skolan.

Du kan också gå på olika gymnasiemässor. Dit kommer alla gymnasieskolor och presenterar sig samtidigt. Det är ett bra sätt att få en överblick över vad du har att välja på. Datum och plats för gymnasiemässor är olika beroende på var i landet du bor.

I början av vårterminen i nian får du göra en preliminär ansökan till de skolor och program du är mest intresserad av. Du söker i en rangordning så det du helst vill gå lägger du först i listan, det du näst helst vill gå lägger du som nummer två i listan och så vidare.

Vilket program du slutligen kommer in på beror på vilka betyg (meritvärde) du har från högstadiet. Vid den preliminära ansökan få du se vad du hade kommit in på om du sökt med betygen du har från höstterminen i nian. Det är en indikation på om du har möjlighet att komma in om dina betyg inte kommer förändras.

I april har du möjlighet att göra ett omval, då kan du ändra ordningen på dina val, lägga till eller ta bort val. Under den här perioden har många skolor också Öppet hus igen, så du kan besöka de skolor du kanske missat. Begränsa dig inte till för få val i din ansökan då du i så fall riskerar att stå utan gymnasieplats.

När du går ut nian får du ditt slutbetyg. I slutet av juni eller början av juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet. Om du kompletterat betygen på sommarskola bör du säkerställa vem som har ansvar för att lämna in dina kompletterade betyg.

Datum för gymnasieval skiljer sig mellan kommuner

De specifika datumen skiljer sig mellan kommuner och städer. Oftast kan du hitta viktiga datum på din regions hemsida för gymnasieantagning.

Du kan också se alla kommuners viktiga datum för gymnasievalet här.