×
 

Komvux

Komvux är kommunal vuxenutbildning. På den här sidan berättar vi generellt om komvux.

Vad är komvux?

Komvux är kommunal vuxenutbildning som du läser via din hemkommun. På komvux kan du läsa kurser på grundskolenivå och gymnasienivå eller yrkespaket. Det är din hemkommun som godkänner om du får läsa men själva kurserna kan vara baserade i en annan kommun.

Ansökan till komvux

Du ansöker till komvux via din kommuns hemsida. Du kan ansöka om att studera vid komvux från och med den första juli det år du fyller 20 år. Alternativt om du är 19 år och har slutfört gymnasiet. Kommunen är den som beslutar om du får studera på komvux. 

För att vara behörig att läsa på komvux så krävs det att du är bosatt i Sverige. Utöver det krävs att du inte har kunskaper som utbildningen kan ge dig och att du har förutsättningarna för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Viktiga datum för ansökan hittar du hos din kommun, där finns även sista ansökningsdag.  

Läsa in gymnasiekompetens

Tillhör du dem som inte har gymnasieexamen, saknar slutbetyg eller betyg i vissa gymnasiekurser? För att läsa in gymnasiekompetens och få behörighet till vidare studier så kan du läsa på komvux. Antingen väljer du komvuxkurser eller så kan du läsa in en hel gymnasial yrkesutbildning via komvux. 

Läsa upp betyg på komvux

Tyvärr kan du inte längre använda komvux för att plugga upp ett godkänt betyg. Istället så kan du numera göra prövning, se nedan. 

Däremot kan du komplettera dina gymnasiebetyg genom att läsa kurser du helt saknar betyg i. Du kan också läsa upp kurser du fått underkänt betyg i.

Kurser och prövning

Om du vill komma in på en viss utbildning men inte har tillräckliga betyg kan du höja ditt betyg genom en prövning. Antingen i flera ämnen eller en enstaka kurs från gymnasiet, men du måste göra en prövning för varje kurs. 

I en prövning får du skriva ett nytt slutprov för den kurs du vill höja ditt betyg i. Du kommer under en prövning testas på alla kunskapskrav som ingår i kursen. Därmed kan upplägget för hur prövningen går till variera. Utifrån hur prövningen går har du möjlighet att höja ditt betyg. Det finns inga begränsningar för hur många gånger du får göra en prövning. Du betalar en avgift för varje prövning som du genomför. 

Komvux på distans

För dig som redan är ute i arbetslivet eller av andra anledningar har behov av att studera på distans så erbjuds den möjligheten i många av Sveriges kommuner. Besök din hemkommuns webbsida för att se vilka utbildningar som finns på distans hos dig. 

Utbildningar på distans växer ständigt och är precis som fysiska utbildningar. De följer samma kursplan och betygsätts på samma sätt som om du läser på skolan. Även distansutbildningar är oftast CSN-berättigade.